*Kuvien tuotteet saatu testiin Sugar Helsingiltä.
Olen jo muutaman vuoden kiinnittänyt enemmän huomiota siihen, millaista kosmetiikkaa kulutan ja millaisia valintoja niiden suhteen teen. En ole asioiden osalta ehdoton, käytän edelleen tavallisiakin tuotteita, mutta uskon että pienilläkin eettisillä valinnoilla on merkitystä. Koen tärkeäksi seikaksi sen, että haluan laittaa esimerkiksi kasvoilleni sellaista voidetta, jonka raaka-ainelista sisältäisi luonnollisia ainesosia.
Tietoisuuttani näiden asioiden suhteen ovat lisänneet terveydelliset asiat, kestävämpi kuluttaminen ja ympäristöasiat sekä viimeisimpänä oman lapsen syntymä. Lapsen mukana on tullut entistä tärkeämmäksi se, että haluaisi ruuan, pesuaineiden ja vaatteiden materiaalien olevan mahdollisimman luonnonmukaisia. Tai ainakin yritän silloin tällöin valita ”parempia” vaihtoehtoja, jos mahdollisuus on tai löytäessäni hyviä tuotteita, jotka oikeasti totean toimiviksi.
Luonnonkosmetiikan suosiota on kasvattanut ympäristötietoisuuden lisääntyminen sekä luomutuotteiden lisääntyminen niin ruuissa kuin kosmetiikassa. Silti sanat luomu, luonnollinen, luonnonmukainen ja eettinen saattavat sekoittaa monen päät, kun on kysymys luonnonmukaisista tuotteista.
Mikä on oikeasti luonnonmukaista? Miten voin luottaa, että tuote on aidosti luomua tai luonnollisesti tuotettua? Mikä eroa on termeillä luomu ja luonnonmukainen? Mitkä tuotteet vain käyttävät hyväkseen näitä termejä ja haluavat liittää brändiinsä luonnonmukaisuuden?
En voi sanoa olevani näiden termien paras asiantuntija, mutta jonkin verran olen aiheesta lukenut ja lisännyt omaa tietoisuuttani. Termejä käytetään välillä harhaanjohtavasti, mutta parhaiten tuotteen laadusta kertovat sille myönnetyt sertifikaatit. Suomalaiset tuotteet saavat avainlipun, luonnonmukaiset tuotteet leiman luonnollisuudestaan. Luonnonmukaisille tuotteille on muutama erilainen sertifikaatti, jotka aika nopeasti oppii tuotteiden kyljestä bongaamaan.
Sertifioija eli tuotteen valmistajista riippumaton taho tarkastaa tuotteet valmistusaineiden ja -menetelmien osalta. Tuotteet, jotka täyttävät kriteerit saavat käyttöönsä sertifioijan myöntämän logon. Sertifikaatit ottavat kantaa raaka-aineiden lisäksi myös niiden käsittelyyn, valmistusmenetelmiin, tuotantolaitoksiin, valmistuksen ekologisuuteen ja pakkausten kierrätettävyyteen käytön jälkeen. Tarkastelussa on siis koko tuotteen elinkaari.
Lähtökohtaisesti luonnonkosmetiikka tarkoittaa kosmetiikkaa, jonka valmistukseen käytetyt raaka-aineet ovat mahdollisimman vähän haitallisia niin ihmiselle kuin luonnolle, jonka vuoksi tiettyjä kemikaaleja ei käytetä. Luonnonmukaisen kosmetiikan tuotteet ovat siis mahdollisimman luonnollisista raaka-aineista valmistettu ja ympäristöystävällisiä. Luonnonkosmetiikalla on tietenkin joitain heikkouksia, kuten esimerkiksi huonompi säilyvyys, koska vahvoja säilöntäaineita ei tuotteissa käytetä.
Olen viime kuukausien aikana saanut testailla erilaisia luonnonmukaisia tuotteita: kosmetiikkaa, vauvan ruokaa, pesuaineita ja meikkejä. Niiden joukosta on löytynyt omia suosikkeja, joita listaan tähän alle ja kerron syyni, miksi niistä pidän. On myös pari tuotetta, joita en ole vielä luonnonmukaisina todennut toimiviksi, nekin kerron lopuksi.
Attitude living -pyykinpesuaineet
Olen ainä pitänyt puhtaan, raikkaan pyykin tuoksusta. Plussaa annan hyvälle tuoksulle ja siksi en ole oikein koskaan välittänyt hajuttomista sensitive pyykinpesuaineista. Vauvan syntymän myötä oli kuitenkin luovuttava voimakkaimmista tuoksuista ja huomasin lisäksi, että tavalliset pesuaineet aiheuttivat vähän kuivuutta pienen jalkoihin. Siksi nämä Attitude-pesuaineet ovat erityisen mieluinen kokemus: hyvä tuoksu, sensitiivisyys ja luonnollisuus samassa paketissa. Vauvaperheelliseltä tämä saa ainakin suosituksen.
Attitude pyykinpesuaine (Citrus Zest) on luonnollinen, ekologinen ja biohajoava pyykinpesuaine. Tuoksut ovat lähtöisin aidoista eteerisistä öljyistä. Riippumattomassa laboratoriossa testatut Attitude-tuotteet ovat luonnollisia perustuen mineraali- ja kasvispohjaisiin lähteisiin. Attitude pyrkii myös säästämään ympäristöä minimoimalla ympäristövaikutukset raaka-aineiden hankinnassa. Tuote on vegaaninen.
Wild Nutrition FOOD-GROWN® -lisäravinteet
Jo raskausaikana käytin muutamia lisäravinteita, joita neuvolastakin suositeltiin. Raskausajan jälkeen imettäessä kehosta poistuu valtava määrä vitamiineja ja kivennäisaineita maidon mukana ja siksi ravintorikkaan ruuan lisäksi olen ottanut muutamia lisäravinteita takaamaan riittäävän ravintoainetarpeeni. Haluan olla kuitenkin varma, että tuotteet, joita käytän ovat puhtaita ja mahdollisimman luonnollisia. Wild Nutrition FOOD-GROWN® Pregnancy on luonnonmukainen ravintolisä, jonka ravintoaineet ovat kapselissa helposti imeytyvässä muodossa.
Ella’s Kitchen lasten luomuruuat
Teen suurimman osan soseista, varsinkin ruokasoseista, vauvallemme itse, mutta osaan arvostaa laadukkaita valmiita vauvanruokia, joita voi ottaa valmiina mukaan tai napata kaupasta kärryyn helppouden takia. Meidän pieni tykkää mahdottoman paljon näistä luomuhedelmä- ja marjasoseista sekä smoothieista, joita voi syödä vaikka ulkona vaunuissa kun nälkä yllättää. Puristettava pakkaus on erityisen kätevä.
Ella’s Kitchen on Ellan isän, Paulin, perustama yritys. Paul haluaa, että kaikilla hänen sukupolvensa lapsilla tulisi olla mahdollisuus syödä parempaa ruokaa ja huomata, että terveellinen ruoka voi olla hauskaa, maistuvaa ja siistiä. Jaan tämän ajatuksen!
Sophie La Girafe -kosmetiikkasarja pienille
Sophie La Girafe -sarjan tuotteet tuoksuvat hyviltä ja niillä on ihana hoitaa vauvaa. Moni sarja on saanut alkunsa vanhempien halusta tehdä omille lapsilleen parempia ja puhtaampia tuotteita. Niin myös tämä kirahveistaan tunnettu tuote. Hoitoöljy on oma lempparini, joka soveltuu erinomaisesti vauvahierontaan ja kuivaa ihoa kosteuttamaan. Vartaloöljy toimii myös aikuisen herkälle iholle, testattu on. 😉
Algamaris Kids aurinkovoide
Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä mainitsen vielä tulevaa kesää ja aurinkoa silmällä pitäen Algamaris sarjan aurinkovoiteet, joiden suojausteho koostuu täysin luonnollisista mineraalifilttereistä. Voide antaa korkean suojan (SK 50) sekä UVA- että UVB-säteiltä. Voide sisältää kosteuttavaa kaakaovoita, joka ravitsee ja kosteuttaa lapsen ihoa. Itse en ole tätä vielä päässyt kuin kerran kevätauringossa testaamaan tätä, eikä tämä Suomen toukokuun lumisade ole paras testiympäristö, mutta meidän perheen kesätuote tämä tulee silti olemaan. Auringolta kannattaa suojautua, eritoten vauvojen.
Mitkä tuotteet ovat vielä minulta löytämättä? Lupasin aikaisemmin, että kerron myös ne tuotteet, joihin en ole ollut tyytyväinen luonnonmukaisina. Toinen on deodorantti ja toinen on ripsiväri. Mikään (tähän mennessä) testaamani dödö ei ole saanut pidettyä hien hajua poissa siten, että kehtaisin lähteä kotia kauemmaksi luomudödöt kainalossa – ainakaan koko päiväksi, puhumattakaan treeneistä, joissa hikoilen kuin mikäkin. Tiedostan, että monien tavallisten dödöjen sisältämä alumiini ei ole imeytyessään hyväksi kainaloille ja kehollemme. Ne silti pitävät hien poissa ja puhtaan tunteen minulla, mikä tässä kohtaa ratkaisee.
Myöskään ripsiväriä en ole löytänyt luonnollisena yhtä hyvää kuin nykyinen, jota olen käyttänyt jo monen vuoden ajan. Moni luonnonmukainen ripsari paakkuuntuu, rapisee pois tai sitten tuntuu liian laihalta ja näkymättömältä. Otan mielelläni suosituksia vastaan, jos sinulla on vinkata hyviä kokemuksia näiden osalta! 🙂
Muutenkin kokemuksia luonnollisen kosmetiikan ja tuotteiden käytöstä kuulen mielelläni kommenttiboksissa. Vinkkejä, suosituksia, käyttökokemuksia tai vaikka kritiikkiäkin. Ihanaa päivää sinulle!
-Hilla