Minulla on ollut teini-iästä asti epäpuhtauksiin taipuvainen iho. Jos maailmassa voisi toivoa ihan mitä vain toiveita, voisin toivoa, että jostain tupsahtaisi minulle täydellinen iho ilman näppyä, finnejä, epäpuhtauksia tai hormoniaknea. Harmi vaan sellaisia toiveita ei ole, joten asian kanssa on pitänyt oppia elämään ja miettiä, miten ihon saa pidettyä (mahdollisimman) hyvässä kunnossa.
Olen kirjoittanut aiheesta ennenkin blogissa. Miten saada akneiho kuntoon? sekä Epäpuhtaan ja hormonaalisesti oikuttelevan ihon hoidosta.
Oma tilanne ei ole sieltä pahimmasta päästä, posket eivät helota punaisenaan isoja aknefinnejä, mutta kyllä omat epäpuhtaudet on ihotautilääkärin kanssa luokiteltu menneinä vuosina aikuisiän akneksi. Itselläni ongelmakohtia ovat olleet yläselkä sekä nyt raskauden ja ihmetyksen jälkeen kaulafinnit, sellaiset syvällä ihon alla olevat paukamat, jotka ovat kipeitä ja pysyvät sitkeästi paikoillaan viikosta toiseen. Kuinka ärsyttävää! Miksi aikuisiässäkin pitää vielä saada harmaita hiuksia näinkin turhan asian kanssa?
Raskaus- ja imetysajan ihoni oli parhaassa kunnossa. Iho hehkui, vatsa kasvoi ja kasvoilla oli se kuuluisa raskausajan hehku. Ne on ne hormonit! Imetysaikana ihoni pysyi edelleen hyvänä korkeamman hormonitoiminnan ansiosta, vaikka herkuttelinkin enemmän ja Fazerin sinistä kului raita jos toinenkin aina silloin tällöin. Ruokavaliolla ei ollut raskausaikana ja imetysaikana vaikutusta ihon kuntoon. Naishormonit pitivät huolen siitä, että iho hehkui.
Imetyksen loputtua huomasin ihon kunnossa muutoksen. Noin kuukauden aikana näppyä ja finnejä tuli lisää ja parhaillaan ollaan samassa tilanteessa. Olen siis hyvin varma siitä, että omalla kohdallani finnit ovat hormonaalisen vaihtelun tulosta. En aio silti luovuttaa asian kanssa, vaan uskon, että asia on mahdollista korjata puhtaalla ruokavaliolla, hyvällä hoidolla ja ajan kulumisella. Suurimmaksi painopisteeksi tällä kertaa laitan kuitenkin ruokavalion.
Olen menossa huomenna Saran luo kasvohoitoon. Sara on luottokasvohoitajani, jonka hoidoissa on aina yhtä rentouttavaa käydä. Fiilis on niin euforinen ja samalla saan Saralta myös tsemppiä siihen, että paremman ihon saavuttamiseksi on paljon tehtävissä. Tälläkin kertaa aion kasvohoidon lisäksi puhua ruokavalion ja ihonhoitotuotteiden merkityksestä. Antibiottikuureihin en ole nimittäin valmis kajoamaan, vaan luotan asian korjaantuvan muilla keinoilla. Ainakin aluksi haluan niin uskoa.
Sara on nähnyt paljon asiakkaita, joiden akneiho on lähtenyt parantumaan ruokavaliomuutosten jälkeen. Blogissaan Sara on käsitellyt näitä aiheita todella hyvin ja esimerkiksi tämä kohta kuvaa omaa tilannettani aika hyvin:
”Tässä kirjoituksessani keskityn kuitenkin sokerin vaikutuksiin hormonaalisen aknen näkökulmasta, sillä leijonanosa omasta asiakaskunnastani koostuu 25-30 vuotiaista naisista, jotka kamppailevat tai ovat ensimmäistä hoitoaikaa varatessaan kamppailleet aikuisiällä puhjenneen aknen kanssa. Näistä naisista lähestulkoon jokainen kärsii hormonaalista aknesta, takanaan hyvin toistensa kaltainen tarina: useamman vuoden käytössä ollut hormonaalinen ehkäisy on hiljattain lopetettu ja sen jälkimainingeissa on puhjennut akne, jonka seurauksena moni on syönyt ihotautilääkäriltä saadun pitkän antibioottikuurin tai useitakin.”
”Lähes jokainen nainen huomaa ihossaan muutoksia jo pelkästään yhden hormonikierron aikana. Iho on yleensä parhaimmillaan ja hehkuvimmillaan kierron puolivälissä, jolloin estrogeenitasot ovat korkeimmillaan. Kierron lopussa estrogeenitasot romahtavat ja tällöin on yleensä se hetki kun kasvojen iholle ilmestyy vähintään se yksin kipeä hormonifinni vaikka muuten ei näppyihin olisi taipumusta ollenkaan. Ymmärtääkseni saman tyyppinen ilmiö tapahtuu hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen myötä kun kroppa ei enää saakkaan kuukausittaista tasaista hormoniannosta pillereistä ja hormonitasapaino muuttuu laskeneen estrogeenitason myötä. Kun naisen kehossa ei ole tarpeeksi estrogeenia tasapainottamaan testosteronin määrää, ihon talirauhaset aktivoituvat ja alkavat tuottaa aiempaa enemmän talia. Näiden hormonaalisten muutosten ja lisääntyneen talintuotannon myötä iho on alttiimpi alusta aknelle. Yksinään ihon muuttuminen öljyisemmäksi ei kuitenkaan aknea aiheuta, vaan tarvitaan myös muita tekijöitä, kuten edellä on mainittu. Tässä kohtaa astuvat mukaan mm. sokeri ja muut nopeasti verensokeria ja insuliinitasoja nostavat hiilihydraatit.”
”Ruokavalion ja hormonitoiminnan välistä syy-seuraus yhteyttä kuin myös merkitystään ihon hyvinvoinnissa ei läheskään aina tiedosteta, ymmärretä tai uskota. Vaikka ihon kanssa olisi paljonkin ongelmia, on harva silti välittömästi valmis käärimään hihansa ja testaamaan tietyistä ruoka-aineista luopumista edes hetkellisen eliminaatiodieetin verran.”
Saan kaulan alueen ongelmakohdat hyvin meikillä piiloon, eikä omista blogikuvistani varmaankaan koskaan huomaa, että minulla olisi sen ihmeemmin mitään ongelmia ihossa. Jokainen, joka aikuisiän aknesta ja finnipaukamista kärsii, voi kuitenkin helposti samaistua siihen ärsyttävään tunteeseen, jota kipeät finnit aiheuttavat ja minkälaista vaivaa niiden peittäminen aiheuttaa. Olen vuosien ajan kokeillut jos jonkinlaista; antibiottikuuria, erilaisia hoitotuotteita ja vähän ruokavaliomuutoksiakin. Tällä kertaa aion kääriä kunnolla hihat ja kokeilla ruokavaliomuutoksia hieman suuremmalla kädellä. Tähän mennessä olen ollut viikon ilman sokeria, lisännyt kasviksia ruokavaliooni, yrittänyt juoda riittävästi sekä korvannut osan lihatuotteista kasvikunnan vaihtoehdoilla. Herkkuihin en ole koskenut, vaan tulehdusta ruokkivan sokerin pidän minimissä.
Ihon parantumiselle on annettava aikaa, seuraavan kuukauden tai kaksi aion syödä akneiholle suotuisella tavalla. Katsotaan sen jälkeen miten ihmiskoe on toiminut ja missä mennään kuukauden tai parin päästä. Kerron myös lisää kasvohoidosta, jonka Sara minulle huomenna tekee uusilla tuotteilla. Näillä konstein kohti hekuvaa ihoa, maybe some day! 🙂
Ihanaa sateista tiistaita kaikille! Jakakaa ihmeessä vinkit hehkuvaan ihoon ja onko siellä ruudun takana muita, jotka ovat kokeilleet ruokavaliomuutoksia ihonhoitoon? Millaisia tuloksia olette saaneet? Ja ovatko muut naiset huomanneet raskaudella ja imetyksellä olleen suotuisia vaikutuksia ihoon? Tai hormonaalisella ehkäisyllä ja muutoksilla sen kanssa?
-Hilla