Olen äitiysloman ja hoitovapaan aikana tutustunut siihen, miten hoitovapaalla voi ja voisi tienata lisätuloja. Lisätulot ja hoitovapaa ovat tietenkin jo hieman absurdi yhtälö siinä mielessä, että kotona ollessa aikaa töille jää vähän ja lisätulojen hankkiminen voi olla vaikeaa. Hoitovapaalla kun lapsen hoito on se ensisijainen työ ja lisätulot tehdään päiväunien aikaan, illalla tai yöunista nipistäen. Myös viikonloppuina puolison ollessa kotona on mahdollisuus tehdä lisätuloja, mutta silloin nipistetään perheen yhteisestä ajasta. Vuorotyöläisillä ja keikkatyöläisillä on hieman erilaisia vaihtoehtoja lisätulojen tienaamiseen.
Lisätulojen tienaaminen hoitovapaalla
Suomessa vanhempainpäivärahat tukevat lapsiperheitä äidin tai isän ollessa lapsen kanssa kotona. Vanhempainpäiväraha on yhteinen nimitys etuuksille, joita ovat äitiysraha, vanhempainraha tai osittainen vanhempainraha. Äitiysvapaan ajalta maksetaan äitiysrahaa 105 arkipäivää. Vanhempainvapaa alkaa äitiysvapaan jälkeen. Vanhempainvapaalle voi jäädä joko äiti tai isä, tai vanhemmat voivat olla vapaalla myös vuorotellen. Meidän perheessä päädyttiin siihen ratkaisuun, että minä jäin äitiysloman jälkeen vielä kotiin ja mies jatkoi töissä. Vanhempainvapaan ajalta Kela maksaa vanhempainrahaa 158 arkipäivää.
Yksinkertaistaen: Kela maksaa 9 kuukautta aikaisempiin tuloihin perustuvaa vanhempainpäivärahaa ja sen jälkeen äiti/isä palaa takaisin työelämään tai jatkaa lapsen hoitoa kotona kotihoidontuella, joka on muutama sata euroa kuukaudessa, hieman kaupungista ja kunnasta riippuen. Kotihoidontuen maksaminen päättyy viimeistään, kun perheen nuorin lapsi täyttää 3 vuotta. Esimerkiksi nyt kun muutimme Helsingistä Kirkkonummelle, niin kotihoidontukeni pieneni lähes sadalla eurolla, koska siitä tippui Helsinki-lisä pois. Tässä elokuussa kirjoittamani blogi: Saan 454,19 euroa lastenhoidon tukea kuukaudessa. Miten perheellisen talous käytännössä hoituu?
Noh, mikä minua kirvoitti kirjoittamaan tätä tekstiä? On hienoa, että meillä Suomessa on tällainen kotihoidontuki-järjestelmä, mutta onhan se sanomattakin selvää, ettei 350 euron tuella paljoa kuukaudessa rehvastella. Jos kuitenkin lapsen kanssa haluaa olla kotona enemmän kuin 9 kuukautta, tulee tämä asia jokaisessa perheessä vastaan. Tulotaso tippuu. Siinä vaiheessa joku saattaa alkaa punnita erilaisia vaihtoehtoja tehdä lisätuloja, tai on aloittanut jo äitiysloman aikana. Sellaisessa tilanteessa itse olen parhaillaan, punnitsen erilaisia vaihtoehtoja lisätuloista, yrittäjyyteen, osa-aikatöistä kokopäiväiseen palkkatyöhön ja päivähoitoon. Mikä olisi meidän perheelle paras ja kannattavin ratkaisu?
Hoitovapaan ja täyden työviikon välissä on tietenkin osa-aikatyö. Osa perheistä päätyykin tekemään osittaista työviikkoa ja siten lyhentämään esimerkiksi lapsen päiväkotipäiviä.
Selvittelin viime viikolla joustavan hoitorahan mahdollisuuksia ja muutamien laskelmien jälkeen mietin, että onko se kuitenkaan niin kannattavaa viedä lasta osittaiseen päivähoitoon. Minulla on toiminimi, jonka kautta teen blogitöitä ja markkinoinnin töitä sivutoimisesti. Jos päättäisin viedä lapseni päiväkotiin pariksi päiväksi, tippuisi kotihoidontuki 2/5 osaa pienemmäksi ja sen lisäksi maksaisimme kaksi päiväkotipäivää. Sen jälkeen olisin Kelan silmissä yrittäjä ja he haluaisivat minulta todistuksen yrittäjän eläkevakuutuksesta, joka on vähintään 120 euroa kuukaudessa. Tästä syystä menot kasvaisivat ja noiden kahden työpäivän aikana minun pitäisi sitten toivottavasti onnistua yrittäjänä siinä määrin, että tienaisin voita leivälle. Riittäisikö kaksi päivää siihen?
Osa-aikatyö vs. kokopäivätyö
Kannattavampaa olisi tietenkin mennä täysipäiväisesti palkkatöihin ja viedä lapsi viitenä päivänä yli kahdeksaksi tunniksi päiväkotiin, mikä sekin on tietenkin yksi vaihtoehto. Mutta olisiko tässä välimaastossa joku ratkaisu?
Uskallan myös väittää, että meillä Suomessa on vasta kehittymässä kulttuuri siihen, että toinen vanhempi tekee osittaista työviikkoa. Kolmi- tai nelipäiväinen työviikko olisi tässä kohtaa unelma, mutta kuinka helppo sellainen on löytää? Eri aloilla osittaiseen työviikkoon suhtaudutaan varmaan eri tavoin. Joillain aloilla se on varmaan helpompi järjestää kuin toisilla.
Olen tosi motivoitunut työntekoon ja työn tekemisen halu jo polttelee minua, toisaalta yksi vuotiaalle 9 tunnin päiväkotipäivät tuntuvat vielä aika pitkiltä, varsinkin viitenä päivänä viikossa. Vaikka itse sanonkin, olisin kolmena päivänä viikossa vaikka kuinka hyvä työntekijä. 😉 Haluan tehdä töitä ja taloudellisesta näkökulmastakin katsottuna niitä pitäisi vähän tehdä. Samalla se toisi kaivattua vaihtelua hoitovapaan rinnalle. Osa-aikatyö ja sivutoiminen yrittäjyys ovat kuitenkin asioita, jotka eivät ole ihan niin yksinkertaisia asioita, kun olen viime aikoina aiheen parissa pyörinyt. Kuinka kannattavaa on tehdä esimerkiksi vain kolme päivää töitä ja kuitenkin maksaa päiväkotimaksua?
Jos työaika on rajallinen, miten saada siitä mahdollisimman suuri hyöty irti. Olla vielä hoitovapaalla ja osittain töissä. Haluan herättää keskustelua tämän aiheen tiimoilta, sillä uskon että kotihoidontuen ja kokopäivätyön välissä on erilaisia vaihtoehtoja. Miten teidän perheessä?
-Hilla