Vauvan ja taaperon päivärytmi – millainen päivärytmi meillä on? Se on uniasioiden ohella toinen aihe, jota minulta on toivottu viime aikoina useampaan otteeseen. Tämäkin asia, kuten monet muutkin asiat vauvan kanssa ovat tosi yksilöllisiä. Siksi voin lähinnä kertoa omia kokemuksia ja miten asiat meillä menevät nyt kahden lapsen kanssa ja miten vauvan ja taaperon päivärytmit ovat löytäneet meillä tietynlaisen kaavan. 🙂

Vauvan ja taaperon päivärytmi

Millainen on teidän tyypillisen arkipäivän rytmi vauvan ja taaperon kanssa?

Sanoisin, että olemme löytäneet nopeammin selkeämmän päivärytmin vauvan kanssa varmastikin siksi, että 3-vuotias esikoisemme määrittelee päivärytmin, johon vauvakin on tavallaan solahtanut mukaan. Tässä seuraavaksi lyhyt kuvaus meidän tyypillisestä päivästä kellonaikoineen, mutta jonain päivänä se voi tietenkin monen muuttujan ansiosta olla jotain muutakin ja päiväunet menee niin sun näin. Tätä tekstiä kirjoittaessa vauva on 3 kk ikäinen ja taapero 2 vuotta 11 kuukautta.

7-8 HERÄTYS:

Heräämme useimmiten 7-8 aikaan aamulla. Daniel on herännyt jo aikaisemmin ja lähtenyt töihin. Päiväkotiaamuina herään viimeistään 7:30, mutta muina aamuina herään ilman kelloa nyt äitiysvapaalla, koska taapero toimii herätyskellona.

Nousemme esikoisen kanssa tekemään aamupalaa ja vauva saattaa nukkua vähän pidempään. Suljen makuuhuoneen oven, jotta vauva saisi vielä nukuttua ja me ehtisimme tehdä aamutoimia hetken aikaa isomman kanssa rauhassa. Syömme aamupalan, puen itselleni ja taaperolle päivävaatteet ja useimmiten siinä vaiheessa vauvakin jo herää. Imetän hänet yleensä heti heräämisen jälkeen.

Tiistai, keskiviikko ja torstai ovat päiväkotiaamuja, jolloin tähtäämme 8:30 päiväkodille. Meidän esikoinen on aina ollut aamu-uninen, joten en ole kovin montaa kertaa lapsen takia joutunut heräämään kukonlaulun aikaan. Enemmänkin lasta on pitänyt herätellä päiväkotiaamuina.

9-11 ULKOILUA ja PÄIVÄUNIA

Tavallisena arkipäivänä kotosalla suuntaamme ulos 9-10 aikaan ja samalla vauva menee vaunuihin ekoille unilleen. Ekat päiväunet kestävät yleensä noin 1-2 tuntia. Ulkoilemme kunnes nälkä alkaa kurnia masussa – parhaimmassa tapauksessa ehdimme sisään vähän ennen vauvan heräämistä ja saan lounaan aluilleen tai lämmitettyä edellisen päivän ruokaa lounaaksi.

12 LOUNAS

Syömme lounaan about puolen päivän aikaan. Usein vauva herää vähän ennen lounasta, imetän hänet taas heräämisen jälkeen, jotta hän viihtyisi sitterissä ja saisin itse syödä rauhassa samalla taaperon kanssa.

13-16 JUTUSTELUA, OLEILUA, LEIKKIÄ JA VAUVAN TOKAT PÄIKKÄRIT

Vauvan toiset ja pidemmät päikkärit ajoittuvat iltapäivään. En ole päiväunien kanssa mitenkään kellontarkka. Seurailen vauvan unimerkkejä ja myös aamupäivän unien pituus vaikuttaa siihen, milloin lykkään vauvan uudelleen unille. Useimmiten nukutan hänet ulos vaunuihin, mutta joskus vauva nukahtaa sängyssä imetyksen jälkeen rinnalle, jolloin jätän hänet sänkyyn nukkumaan toisia päiväuniaan.

Päivän tokat päikkärit ajoittuu noin 13-16 välille ja ne ovat kestoltaan noin pari tuntia, joskus vähemmän ja joskus jopa 3 tuntia. Vauvan päiväunien aikaan me syödään esikoisen kanssa jotain välipalaa ja keittelen itselleni päiväkaffet. Näitä blogitekstejä kirjoitan yleensä juuri iltapäiväunien aikaan isomman päiväkotipäivinä tai viikonloppuisin.

17 ILTARUOKA

Me syödään iltaruoka kun Daniel tulee kotiin töistä siinä noin klo 17 aikaan. Vauva on siihen aikaan yleensä hereillä.

18-20 VAUVAN LYHYET ILTATORKUT

Meidän iltaruoan jälkeen vauva nukkuu vielä yhdet lyhyet iltatorkut ennen yöunia. Nämä unet ovat kestoltaan ihan mitä vaan, joskus tosi lyhyt torkahdus, joskus vähän pidemmät unet. Riippuu päivän aiemmista unista. Iltatorkut nukutaan vähän missä vaan, joskus kaukalossa kauppareissulla tai vaunuissa leikkipuiston reunalla, joskus kotisohvan nurkassa tai sängyssä. Nämä iltaunet tulee tippumaan ekana pois, kun vauva tästä kasvaa.

Isosiskoa alamme laittaa iltapuuhiin, kylpyyn, yöpukuun ja iltapalalle kello 19 jälkeen. Daniel lukee esikoiselle iltasadun sängyssä ja minä nukutan hänet sen jälkeen. Vauvan syntymän jälkeen isosiskolle oli tärkeää saada olla tässä vaiheessa iltaa äidin kanssa, juttelemme vähän menneestä päivästä ja sitten kuuntelemme tuutulauluja. Esikoinen nukahtaa yleensä siinä kello 20-20:30 aikoihin. Vauva on silloin Danielin kanssa hereillä. Taapero nukkuu yleisimmin noin 11 tunnin yöunia: 20-7 välillä.

20-22 VAUVAN ILTATANKKAUS ja YÖUNILLE

Isosiskon nukahdettua saamme hetken aikuisten aikaa ja koti rauhoittuu. Katsomme telkkaa, luemme, syömme iltapalaa, juttelemme keskenämme, ripustamme pyykkejä, siivoilemme jotain ja minä imetän vauvaa, Daniel käy joskus lenkilläkin. Illan aikana vauva tankkaa rinnalla masunsa täyteen ennen yöuniaan. Tarjoan rintaa usein, koska toivon hänen syövän mahdollisimman paljon. Mitä enemmän masussa maitoa, sitä paremmin minäkin saan yöni nukuttua.

Vauva nukkuu perhepedissä minun ja Danielin välissä. Kun vauva alkaa näyttää väsyneeltä, vien hänet pimeään makuuhuoneeseen, olen hänen vieressään ja yleensä hän sitten nukahtaa siihen. Yleisimmin ehkä siinä klo 21 jälkeen, mutta joskus aiemmin, joskus vasta meidän kanssa klo 22. Arkipäivinä pyrimme siihen, että mekin menemme Danielin kanssa nukkumaan kello 22 tai vähän jälkeen.

22-07 YÖ VAUVALLA JA AIKUISILLA

22-07 on meillä sitä yöaikaa. Parhaimpina öinä imetän vauvaa 2 kertaa yön aikana. Ehkä ekan kerran 02 ja toisen kerran 05 ja sitten aamulla herätessä 07 tarjoan rintaa, vauva syö aamulla vähän unessakin.

Huonoimmat yöt meillä ovat puolestaan niitä kun käyn isomman kanssa kaksi kertaa potalla yön aikana ja imetän esimerkiksi neljä kertaa vauvaa ja mahdollisesti jollain kerralla jään hetkeksi itse hereille  kaiken säätämisen jälkeen. Silloin herätyksiä tulee kahdeksan tunnin unien aikana jopa kuusi, eli tunnin välein. Sellaisen yön jälkeen aamu tuntuu rankalta ja silmät vaatii avautuakseen kahvia. Ne on niitä huonoja öitä, joita meiltäkin löytyy ja jotka väsyttää pitkässä juoksussa.

Mutta useammin meillä on kuitenkin niitä parempia ja hyviä öitä, jolloin herätyksiä tulee vähemmän ja imetykset hoituu nopeasti. Silloin minunkin unipätkät ovat riittävän pitkiä ja virkistäviä. Tunnen kyllä aamulla herätessä, että millainen yö on ollut takana. Itselleni on melkeinpä tärkein se eka hyvä unipätkä, joka ajoittuu siihen 22-02 välille ennen ekaa imetystä.

Pidän omasta unesta huolta parhaiten sillä, että menen aikaisin nukkumaan, vaikka miten tylsältä se välillä tuntuisikaan – joskus olisi kiva valvoa, mutta kun ei se vaan kannata. Viikonloppuisin yritän nukkua vauvan kanssa itsekin päiväunet. Esikoisen vauva-aikana nukuin useammin päiväunia, mutta nyt toisen lapsen kanssa vähemmän, koska mahdollisuuksiakin on vähemmän.

Tässä  oli meidän päivärymiä vauvan ja taaperon kanssa pääpiirteissään.

Seuraavassa postauksessa jatkan tarkemmin yöunista aiheella vauva ja uni. Olen saanut vauvan uneen liittyen kysymyksiä, joihin vastaan seuraavassa postauksessa:

  • Miten hoidatte vauvan vaipan yöikaan, vai tarvitseeko teidän edes vaihtaa öisin vaippaa?
  • Imetätkö vauvaa sängyssä vai istualtaan?
  • Nukkuuko vauva teidän kanssa perhepedissä vai omassa sängyssä?
  • Miten nukutte öisin?
  • Mitkä on isoimpia haasteita teillä nukkumisen tai nukuttamisen kanssa?
  • Kuinka tarkasti pidätte kiinni päikkärirutiineista, jos teillä sellaisia on?
  • Kuinka paljon liikutte vauvan kanssa iltaisin?
  • Entä illat, voitteko esim kyläillä vauvan kanssa ja onko teillä iltarutiineja?
  • Mitä jos olette jossan päikkäriaikaan tai vaikka illalla, vaikuttaako se johonkin?
  • Mitä vinkkejä antaisit vauvan nukuttamiseen päikkäreille tai yöunille?
  • Nukutatko vauvaa vai nukahtaako vauva itse?
  • Teetkö jotain eritavalla nyt toisen vauvan kanssa?

-Hilla

Instagramissa @hillasblog