Olen seurannut mielenkiinnolla henkilökohtaisen talouden, rahankäytön ja säästämisen sisältöjä ja keskustelua somessa. Mikä hienointa, rahasta puhutaan nykyään paljon enemmän ja avoimemmin kuin ennen. Uskaltaisin silti väittää, että iso osa rahapuheesta on yllättävän suurelle joukolle suomalaisia liian korkealentoista – tavoittamattomissa. Puhutaan pienistä kympeistä ja satasista, mutta ei sellaiset summat kaikille pieniä ole, ja se aika usein unohdetaan.
Minun kohderyhmääni täällä blogissa ja sosiaalisessa mediassa on niin ikään myös lapsiperheet, ja osa heistä on (meidän perhe mukaan lukien) sitä ryhmää, joka ei niin vaan saa isoja summia säästöön, jos ollenkaan tiukimpina kuukausina esimerkiksi hoitovapaan aikana kun toinen vanhempi on lapsen/lasten kanssa kotona. Siksi haluaisin kanavissani luoda arkisempaa rahapuhetta. Avata jollain tavalla meidän perheen näkökulmasta sitä kaikkea arjen kulua ja menoa, jonka jälkeen summia voi saada säästöön ja sijoitukseen.
Usein sanotaan, että säästämisen ja sijoittamisen voi aloittaa ihan pienillä summilla. Samalla on yksi kolmasosa suomalaisia (Rahapuhetta-tutkimuksen mukaan*), joilla ei ole säästöjä ollenkaan. Osa elää tiukilla pienituloisuuden vuoksi, osa siksi, ettei näe säästämistä riittävän motivoivana asiana, osa siksi, ettei oikein osaa hallita omaa talouttaan.
Osalla ne ”muka” pienet kympit eivät ole niitä pieniä kymppejä, vaan ne ovat niitä rahoja, joilla ostetaan lapselle uudet syksykengät, koululaiselle koulureppu, kuun viimeiset ruokaostokset tai maksetaan harrastusmaksut. Silti näissäkin tilanteissa edes pieni säästöön saaminen loisi turvaa ja pidemmällä aikavälillä hyvää taloudellista puskuria.
Harvoin puhutaan siitäkään, että kahden ihan hyvätuloisen ihmisen talous voi olla tiukilla, jos oma elämäntyyli on hilattu liian ylös. Jos elämisen menot vain ovat suuret: asuntolainat on haettu tappiin, useammalla lapsella on maksullinen harrastus, ruoka pitää saada pöytään, hankkia bussikortti, korjauttaa auto vuosihuollossa ja maksaa kaikkien perheenjäsenten vakuutukset. Kaikkien näiden menojen jälkeen voikin olla niin, ettei rahastoja paljoa tarvitse valita tai oikeasti siellä ruokakaupassa joudutaan loppukuusta miettimään tarkemmin kulutusta. Tästä ei mielestäni paljoa somessa puhuta. Rahapuheesta puuttuu usein myös velkapuhe, vaikka velaksi ostaminen on sekin yleistynyt.
Ennen kuin itse alan suuremmin avaamaan menoja ja tulojamme, halusin tutustua muutamiin tutkimuksiin suomalaisten rahankäytöstä ja säästämisestä. Miten suomalaiset suhtautuvat rahankäyttöön, säästämiseen ja suunnittelevat talouttaan? Mikä tilanne oikeasti on?
Aika suurelta osin raporttien tulokset ovat sellaisia, mitä oletinkin. Juuri sen takia arkisempi rahapuhe on mielestäni enemmän kuin tervetullutta!
Tässä pieni faktamuotoinen paketti siitä, miten suomalaiset suhtautuvat rahankäyttöön. Lähteinä käytetty OP:n Rahapuhetta-tutkimusta sekä Finanssialan raporttia vuodelta 2019.
10 x näin suomalaiset suhtautuvat rahankäyttöön
1. Talousasioiden toteutus jää helposti puolitiehen
Valtaosa suomalaisista on kiinnostuneita raha-asioista ja omasta taloudesta, mutta samaan aikaan Rahapuhetta-tutkimuksessa selvisi, ettei innostus ja aikomus syystä tai toisesta realisoidu säästämiseen. Ihmiset ovat innokkaita suunnittelemaan omaa talouttaan, mutta toteutus jää usein puolitiehen.
Kyllä rahasta ja henkilökohtaisesta taloudesta nykyään puhutaan, mutta pitäisikö siitä puhua vielä arkisemmin, jotta se olisi käytännössä motivoivampaa? Tämä on mielestäni mielenkiintoinen kohta, johon mielelläni toisin omalta osaltani arkista konkretiaa ja havaintoja meidän talousarjesta.
Suurin osa meistä ns. ”tavallisista tallaajista” tekee säästönsä melko ruohonjuuritasolla, arjen valinnoissa. Siirtyisikö säästöinnostus arkisen rahapuheen kautta helpommin käytäntöön sen sijaan, että lukee listauksia hyvistä rahastoista? Ennen sijoittamista täytyy kuitenkin tapahtua säästäminen jossain muodossa, jotta niitä säästyneitä varoja on mahdollista sijoittaa. Ensin täytyy myös olla tietoinen ja kiinnostunut omasta taloudesta.
2. Säästäminen on polarisoitunutta
Parempituloisten vähemmistö säästää kerralla suuria määriä. Samaan aikaan suurin osa suomalaisista säästää päämäärättömästi alle 200 euron summia. Kuitenkin melko suuri osuus, noin joka kolmas, ei ole varautunut millään tavalla yllättäviin kuluihin tai elämäntilanteen muutoksiin. Siis joka kolmas meistä ei ole varautunut taloudellisesti tulevaan, vaan elää toisin sanoen ”se menee mikä tulee” -arkea.
3. Säästetään unelmien tai pahan päivän varalle
Rahapuhetta-tutkimuksesta ilmenee, että suomalaiset säästävät eniten pahan tai hyvän päivän varalle. Toisaalta säästöillä halutaan varautua ennakoimattomiin yllätyksiin, niihin pahoihin päiviin. Toisaalta säästöillä mahdollistetaan unelmia ja pitkäaikaisempia haaveita sekä turvataan taloudellisesta kepeämpiä päiviä tulevaisuudessa. Varautuminen pahan päivän varalle, halu kasvattaa omaa varallisuutta sekä turvallisuushakuisuus ovat monilla säästämisen ja sijoittamisen taustalla.
4. Suomalaiset lepuuttavat säästöjään pankkitileillä
”Suomalaisen suosituin säästökohde on pankkitili ja sille pitäisi tehdä jotain” (lähde). Suurin osa ihmisistä ei käytännössä sijoita rahojaan mihinkään, vaan lepuuttaa niitä tilillään.
Säästö- ja sijoitustilisäästäminen on siis edelleen suosituin säästämisen muoto suomalaiselle. Rahastosäästäminen on noussut toiseksi suosituimmaksi säästömuodoksi, kolmannella sijalla on käyttötilille säästäminen ja neljänneksi asettuu pörssiosakkeisiin sijoittaminen. (Finanssialan tutkimusraportti).
5. Kaikille säästäminen ei ole mahdollista
Tutkimuksen mukaan meillä on suuri joukko pienituloisia ihmisiä, jotka eivät pysty säästämään. Tutkimuksessa oltiin kiinnostuneita juuri siitä, miten pienituloisia ja sellaisia, jotka kokevat, ettei ole mahdollista säästää, voisi rohkaista säästämisessä alkuun.
Joillekin säästäminen on totta tosiaan mahdotonta, kun kaikki tulot menee välttämättömiin menoihin. Mutta osalla kysymys on myös muusta: liian suuri aloittamisen kynnys on yleensä esteenä säästämiselle. Säästäminen koetaan joko mahdottomaksi tai ajatellaan, ettei siitä ole hyötyä. Mieluummin kulutetaan se pieni, jonka voisi yhtä hyvin laittaa säästöön.
6. Aktiivinen ote säästämisessä vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen
Tietoinen keskittyminen säästämiseen vaikuttaa siihen, miten kulutamme. Moni tutkimukseen osallistuneista oli todennut, että kun tekee tietoisen säästämispäätöksen tai säästötavoitteen, tulee samalla tietoisemmaksi omasta kulutuksesta. Säästäminen voi siis järkiperäistää henkilökohtaista taloutta ja tehdä näkyvämmäksi omat menot.
7. Kulutus on lisääntynyt selvästi, mutta säästämisaste ei ole suuresti kasvanut
Vaikka suomalaisten rahallinen kulutus on lisääntynyt selvästi, säästämisaste ei ole suuresti kasvanut suhteessa tulojen kasvuun. Ihmiset eivät siis säästä niin paljon kuin ehkä voisivat. Kulutusluottoja käytetään arjen rahoittamiseen ja säästämisaste on tilastojenkin valossa laskenut. Vastaavasti velkaantumisaste noussut.
Ennen ehkä ajateltiin useammin niin, että ensin säästetään ja sitten kulutetaan. Nykyään velaksiostamisesta on huomattavasti yleisempää kuin aikaisemmin. Tämänkin takia säästämisen trendiä olisi hyvä saada kasvuun.
8. Nuoret uskaltavat puhua rahasta ääneen
Nuorilla sijoittaminen ja rahasta puhuminen on avoimempaa kuin vanhemmilla ikäluokilla. Tämä on hieno juttu! Taloudelliset taidot periytyvät vanhemmilta lapsille, joten sen takia olisi hyvä, että rahasta voitaisiin keskustella avoimesti kotona. Työelämä, oppilaitokset ja media ovat niin ikään taloustaitojen lähteitä.
Vaasan yliopiston Timo Rothoviuksen mukaan vielä viime vuosituhannella ihmiset häpeilivät säästöjään, eikä niistä haluttu kertoa muille. Tilanne on muuttunut viime aikoina huomattavasti avoimempaan suuntaan ja omista säästöistä ja talousasioista ollaan valmiita keskustelemaan avoimemmin.
9. Ekologisuus ja vastuullisuus näkyy kuluttamisessa ja sijoituskohteissa
Ylikulutustrendi on muuttumassa vaatimattomampaan ja ekologisesti kestävämpään suuntaan. Ekologinen ja vastuullinen sijoittaminen kasvattaa kaiken aikaa suosiotaan ja tämä tulee näkymään myös tulevaisuudessa ihmisten henkilökohtaiseen talouteen vaikuttavana tekijänä.
Jos kulutus joiltain osin pienenee, niin jääkö rahaa säästöön, sijoituksiin vai kulutammeko tulevaisuudessa enemmän palveluihin, kuten nyt on jo nähtävissä? Vai hankimmeko kenties vähemmän tuotteita, mutta kalliimmalla kotimaassa tai ekologisemmin tuotettuja?
10. Pitkäjänteistä säästämistä tulevaisuutta ja eläkettä varten
Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothoviuksen mukaan tulevaisuuden megatrendi tulee olemaan se, että ihmiset ymmärtävät, että heidän tulee itse säästää eläkkeitään varten. Tulevaisuuden säästäjät joutuvat pohtimaan entistä enemmän, miten pärjäävät eläkkeellä, koska ei pystytä takaamaan sellaisia eläkkeitä, kuin aiemmin on kuviteltu.
***
Laajennetaan keskustelua ilomielen myös kommenttien puolelle! Millaista rahapuhetta sinä toivoisit? Onko kympit teille pieniä vai suuria summia? Onko säästäminen helppoa vai vaikeaa? Mikä motivoi säästämään? Olisiko arkisemmalle rahapuheelle kysyntää? Mihin säästöilläsi tähtäät? Mikä merkitys rahalla sinulle on? Olisitko sinä valmis arkisempaan rahapuheeseen? Näitä aatoksia olisi enemmän kuin mielenkiintoista kuulla ihan teiltä jokaiselta oman taloutenne sankarilta! <3
-Hilla
Instagramissa @hillasblog
Rahapuhetta on OP:n yhteistyössä Marttaliiton ja Takuusäätiön kanssa toteuttama tutkimus suomalaisten suhtautumisesta oman talouden hallintaan. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 16-74-vuotiaat suomalaiset ja aineisto kerättiin verkossa Norstat-kuluttajapaneelissa toukokuussa 2018.
Käytettyjä lähteitä:
Löydät tutkimuksen osoitteesta Rahapuhetta-tutkimusta.
SÄÄSTÄMINEN, LUOTONKÄYTTÖ JA MAKSUTAVAT, Finanssialan tekstiraportti 2019.