Olen palannut vanhempain- ja hoitovapaan jälkeen takaisin työelämään ihan hetki sitten. Samalla kun olen kertonut tämän asian kanavissani, olen saanut kysymyksiä: ”Mitä töitä nyt oikein teet?” ”Mihin työhön palaat?” ”Mitä työsi siis nyt oikein on?” ”Missä firmassa aloitat työt?” Olen vastaillut yksityisviestein tällaisiin kysymyksiin, mutta samanlaisia kysymyksiä on tullut myös ystäväpiiristä. Siksi ajattelin, että ehkäpä tästä työstä olisi kirjoitettava vielä lisää ja avattava sitä, mistä vaikuttajille ja sisällöntuottajille maksetaan, mitä tämä työ oikein pitää sisällään? Mitä yrittäjänä teen, mistä työpäiväni muodostuu?
Mistä vaikuttajille maksetaan?
Olet lukemassa tätä tekstiä kenties siksi, että Instagram-sisältöni ovat saaneet kuluneen viikon aikana 643 586 näyttökertaa, ja yksi näyttökerta on saattanut olla se, kun vinkkasin tästä blogitekstistä sinulle Instagramissa. Siirryit Instagramista linkin kautta tänne blogiin ja nyt olet kuluttamassa tätä sisältöä ja viihdyttämässä itseäsi blogitekstin parissa.
Saatat olla sitoutunut seuraajani, joka on seurannut minua somessa jo useamman vuoden ajan. Saatat olla uusi tuttavuus, joka on löytänyt tänne ihan viime päivinä. Voi myös olla, että etsit hetki sitten tietoa Googlen kautta ja hakutuloksena löysit jonkun blogitekstin kautta tänne. Tervetuloa!
Väyliä on monia, mutta yhtä kaikki, tavoitan kanavillani viikossa kohderyhmääni (siis seuraajiani) päivittäin Instagramissa ja täällä blogissa. Samalla logiikalla toimii jokainen vaikuttaja, oli seuraajia 6000 tai 160 000.
Sitoutunut seuraajakunta ja BtoB-myyntiä
Vaikuttajan työ on BtoB-myyntiä (business-to-business), mikä tarkoittaa siis sitä, että yritys x myy palveluaan yritys y:lle. Minä (yritys x) ylläpidän työkseni kanaviani, joihin luon kohderyhmääni eli seuraajiani kiinnostavaa sisältöä lähes päivittäin. Sitten on yritys Y, joka haluaa ostaa vaikuttajalta tätä näkyvyyttä esimerkiksi tuotteelleen tai palvelulleen ja maksaa näkyvyydestä korvauksen. Tämä korvaus on palkkaani, joka mahdollistaa tämän työn tekemisen.
Maksua vastaan yritys Y saa näkyvyyttä, tunnettuutta, liikennettä sivustolleen, myyntiä. Yritys Y saa hetkeksi huomion niiltä silmäpareilta, joille päivittäin luon kiinnostavaa sisältöä. Esimerkiksi eilen näkyvyyttä kanavistani osti Telia Dot -puhelinliittymä, joka on kehitetty digihyvinvoinnin lisäämiseen.
Hähmäinen sometyö
Välillä kuulen sanottavan, että vaikuttajan työ on niin helppoa: ”Otat vain kuvan, keksit vähän tekstiä ja lataat hommat someen.” Tiedän, että nykypäivänä tätä työnkuvaa ymmärretään jo paremmin, mutta samaan aikaan ihmettelevät kysymykset kertovat siitä, ettei kuitenkaan ihan ymmärretä. Siksi tästä kirjoitan.
Poliisin, opettajan, kukkakauppiaan ja rekankuljettajan työt on helpompi hahmottaa, tämä sometyö on vielä monille jokseenkin hähmäistä. Siksi siihen liittyy myös kysymyksiä. Voisin verrata sisällöntuottajan työtä esimerkiksi taitelijoiden työhön: en laula tai maalaa, mutta luon sisältöä, joka jollain tavalla viihdyttää ja/tai kiinnostaa. Vastaanottaja saa siitä jotain.
Ihmettelen toki välillä itsekin sitä, miten jotkut vaikuttajat saavat homman näyttämään niin helpolta. Samaan aikaan tiedän, mitä kaikkea tässä on taustalla ja se on sama kaikilla, vaikka duuni näyttäisi miten helpolta hyvänsä.
Ihailen esimerkiksi yhden ruotsalaisen vaikuttajan valokuvia instassa (hänellä meni instassa juuri 100k raja rikki), kuvat ovat upeita, mutta stooreissa hän kertoo, että valokuvaa välillä kokonaisia päiviä yksittäisiä kuvia. Eli työtä ja panostusta niiden kuvien taustalla on valtavasti, vaikka lopputulos näyttää niin ”helpolta”.
Isossa kuvassa työtäni on ennen kaikkea se, että saan blogiini kuukaudessa yli 60 000 sivulatausta ja kuluneen viikon aikana Instagram-tililleni yli puolimiljoonaa näyttökertaa. Siitä se kaikki lähtee tässä työssä, jos tätä työtä haluaa tehdä.
Säännöllisesti uutta sisältöä
On päivittäin luotava jotain kiinnostavaa. On laitettava itseään peliin. Jaettava ajatuksiaan tänne silmäparien eteen. Oltava kanavissaan sitä mitä on. Jaettava tuntojaan ja joskus myös henkilökohtaisempia puolia itsestään. Se on lähtökohta kaikelle, että luo sisältöä, joka kiinnostaa ja kerää seuraajia. Kun sen perustyön hoitaa ensin, voi sen jälkeen myydä näkyvyyttä asiakkaille, eli sille yritys Y:lle.
Mistä vaikuttajalle maksetaan kaupallisessa yhteistyössä? Vaikuttajalle maksetaan tietenkin siitä työstä, jonka hän tekee sitä yksittäistä kampanjaa varten. Olen avannut yhteistyön osa-alueet tässä postauksessa: Kaupallinen yhteistyö somessa ja vaikuttajamarkkinointi. Lisäksi osa hintaa on se, että vaikuttaja luo sisältöjä viikosta toiseen, myös esimerkiksi sunnuntaisin ja jouluaattona, vaikka siitä ei ”makseta mitään extraa”, sillä pidetään yllä kohderyhmää – seuraajia, jotka palaavat luoksesi päivästä toiseen. Eihän vaikuttajilla olisi seuraajia, jos kanaviin ei luo sopivassa tahdissa kiinnostavaa sisältöä. Osa korvausta on tavallaan myös se isänpäivän kahvipöydästä luotu sisältö, kärjistäen.
Jokaisen kaupallisen yhteistyön sisältö ja sitä kautta myös hinta räätälöidään asiakkaan tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Mikä on tavoite, millaista näkyvyyttä halutaan, kuinka paljon, millaisella toistolla jne. Minulla on tietty hinnasto, mutta sen lisäksi olen aina valmis pohtimaan asiakkaan kanssa yhdessä erilaisia toteutuksia. Viime viikolla Marlin kanssa tekemäni shottihaasteviikko Instan stooreissa aamuisin oli yksi esimerkki sellaisesta.
Tätä työtä tehdessä olen saanut vastata myös kysymykseen: ”Tiedäthän, ettei tuo työ jatku välttämättä loputtomiin?” Kyllä tiedostan sen asian, mutta jos sille ajatuksella antaa tässä vallan ja elää päivittäin vain epävarmuudessa, niin ei siitäkään mitään tule. Suomen suurimmat bloggaajat aloittivat reilu 10 vuotta sitten ja edelleen samoille henkilöille riittää töitä ja sisältöjen kuluttajia. He ovat yrittäjinä hypänneet, tehneet ja se on kannattanut.
Useamman vuoden harrastuksesta tuli työ
Aloitin blogin kirjoittamisen opiskeluiden aikana, kun opiskelin markkinointia Turun yliopistossa ja jatkoin myöhemmin töiden ohella. Useamman vuoden kasvatin kanaviani ihan silkasta tekemisen ilosta ja vasta viimeiset 3 vuotta olen voinut tällä tienata. En tietoisesti pyrkinyt tähän pisteeseen, jossain vaiheessa vaan tajusin, että myös yrittäjänä voisin pärjätä.
Tänä päivänä kanavien ylläpitoon, yhteistöihin, tarjousten tekoon, valokuvauksiin, kirjoittamiseen, ideoimiseen, editoimiseen, storyjen-kuvaamiseen, seuraajien kanssa kommunikoimiseen, kirjanpitoon ja liiketoiminnan tulevaisuuden suunnitteluun menee sen verran aikaa, etten mitenkään voisi tehdä tätä perheenäitinä toisen työn ohella. Työpäiviini liittyy tärkeässä roolissa myös projektinhallinta, kun edistää erilaisia asioita sopivasti sulassa sovussa.
On siis hypättävä tähän kelkkaan kokonaan, luotava sisältöjä ilolla ja sydämellä, uskottava omaan tekemiseen sekä mahtavaan kohderyhmään. Sen lisäksi on myytävä joka kuukausi yhteistöitä asiakkaille siinä määrin, että voin maksaa itselleni sopivan palkan. Toinen vaihtoehto olisi laittaa pillit pussiin, mentävä toisiin töihin ja loppuillat omistettava perheelle. Kuulostaa ehkä karrikoidusti karulta, mutta niin se olisi: tässä mittakaavassa en ehtisi sisältöjä tehdä muun työn ohessa. Arvostan myös perhettä ja vapaa-aikaa siinä määrin, että joko teen tästä työn tai laitan pillit pussiin. Iltoja ja öitä en blogitekstejä voi kirjoittaa.
Vaikuttajan työn lisäksi työnkuvaani kuuluu osana myös se, että kirjoitan sisältöjä toisille yrityksille. Voin kirjoittaa tekstejä toisille sivustoille, suunnitella ja kirjoittaa nettisivujen tekstit tai valokuvata valokuvat jonnekin. Autan toisia yrityksiä tarpeen mukaan sosiaalisen median strategioissa ja myyn sitä markkinoinnin, myynnin ja sosiaalisen median osaamista, jota vuosien varrella minulle on karttunut. Voin myös konsultoida yrityksiä, jotka haluaisivat aloittaa yhteistyön vaikuttajien kanssa, mutta eivät vielä oikein tiedä, miten sen voisi kannattavasti ja fiksusti tehdä. Esimerkkinä muista sisällöntuotannon töistäni ovat asumista käsittelevät artikkelit Etuovi.com-sivustolle.
”Mitä töitä nyt oikein teet?” -kysymykseen halusin vastata tällä blogitekstillä. Toivottavasti tämä hieman valaisi asiaa. En siis ole mennyt minnekään töihin, vaan yritän parhaani mukaan työllistää itse itseäni. En välitä titteleistä, mutta jos omaa duunia pitäisi jotenkin kuvailla niin se voisi olla ”markkinoinnin ja sisällöntuotannon sekatyönainen”.
Olisiko vielä jokin asia, jolla voisin valaista tätä ”hieman hähmäistä” työtä vielä paremmin? Jos jokin asia vielä kiinnostaa, niin kysy! Kysyvä ei tieltä eksy, se on ollut yksi hyvä motto tässä elämässä ja viitoittanut monta kertaa tietäni eteenpäin.
Harmaan kaunista keskiviikkoa! <3
-Hilla
Instagramissa @hillasblog
Vanhempia tekstejä: Miltä tyypillinen työviikkoni näyttää?
Vastaa