Luin viime viikolla Etelä-Suomen Sanomista artikkelia, jonka aiheena oli tutkimus siitä, miten suomalaisissa perheissä jaetaan yhteisiä menoja. Olen aiemminkin törmännyt kyseiseen vuonna 2007 tehtyyn tutkimukseen, jonka merkittävimmät tulokset kuulemma tutkijoiden mukaan pätevät edelleen, vaikka toisaalta ainakin somessa rahasta ja taloudesta on viime vuosina puhuttu aiempaa enemmän. Myös sellaisella arkisella tasolla, mitä raha-asiat todellisuudessa meille monelle ovat.
Erilaisia variaatioita talouden jakoon on monenlaisia: joissain talouksissa pariskunnan palkat tulee samalla tilille ja tulot ovat täysin yhteisiä. Joillakin yhteiset menot jaetaan suhteessa tuloihin ja otetaan siten huomioon eri suuruiset palkat, jos niin on. Jotkut pitävät rahansa täysin erillään tai ovat perustaneen raha-asioiden hoitamiseen yhteisen tilin, vaikka muuten taloudet olisi erillään.
Meillä on Danielin kanssa omat ja erilliset tilit ja rahat, mutta ajatuksen tasolla tietenkin ajattelemme, että yhdessä eletään ja jaetaan menoja. Henkisellä tasolla rahamme ovat yhteisiä, mutta käytännössä erillään. Veikkaan, että näin on monilla, vaikka rahat olisi käytännön tasolla erillään. Toisaalta tämä saattaa olla minulle naisena jossain määrin myös tasa-arvo ja pärjäämiskysymys; haluan olla tietoinen omasta taloudestani ja minusta tuntuisi oudolta ajatukselta, että kaikki tulot menisi yhteiselle tilille.
Tiedämme Danielin kanssa toistemme palkat, säästössä olevat summat, Nordnetin tilien saldot, kutakuinkin kaikkien menojen suuruudet jne., joten taloutemme on meille läpinäkyvää, vaikka rahat erillään onkin. Puhumme ääneen, jos olemme jotain uusia ostoksia tekemässä. Meistä se vain on luonnollista näin ja jatkumoa siitä, kun 11 vuotta sitten tapasimme ja rahat olivat erillään. Ne ovat erillään yhdessä edelleen.
Lehtiartikkelissa tutkijan mukaan Suomessa raha-asioista puhuminen koetaan hankalaksi, jopa parisuhteissa ja yhteisissä talouksissa. Joskus raha-asiat ovat ajautuneet johonkin suuntaan tai tilanteeseen ja kurssin kääntäminen voi olla vaikeaa, koska se vaatisi asian nostamista pöydälle. Jomman kumman pitäisi rehdisti sanoa, että ”en ole tyytyväinen tämän hetkiseen taloudelliseen jakoon, jotain pitää muuttaa”.
On myös hyvin luonnollista, että elämäntilanteet muuttuu – tulee lomautus tai lapsi syntyy – ja ne on tietenkin tilanteita, joissa pelimerkit tulisi jakaa uudelleen, vähintäänkin keskustella uudesta tilanteesta.
”Kuvitellaan, että raha on jollain tavalla rakkauden vastakohta ja ettei sen pitäisi merkitä mitään. Sillä on elämässä kuitenkin niin suuri rooli, että puhumattomuus tuo melko varmasti jonkinlaisia ongelmia.”, Wilska totesi jutussa. Tunnistan jollain tavalla tuon ajatuksen yleisellä tasolla. Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu tietynlainen vaatimattomuus ja vaatimattomuuteen ei liitetä rahasta puhumista, koska se saattaisi tuntua itsensä jalustalle nostamiselta.
Meidän tulot Danielin kanssa on melko samankokoiset, joten meidän ei ole koskaan ollut tarvetta pohtia sitä, että suurempi tuloinen maksaisi suhteessa enemmän tai ottaisi isomman vastuun taloudesta. Toki hoitovapaalla näin on hetkittäin ollut, mutta ne ovat olleet muutaman kuukauden pätkiä.
Tutkijan mukaan asioista olisi erityisen tärkeää sopia ja puhua, jos tulot ovat hyvin eri suuruiset, jotta vältyttäisiin hankaavilta epätasa-arvokokemuksilta puoleen tai toiseen; että esimerkiksi vähemmän tienaavalla jäisi rahaa myös omiin menoihin tai suurempi tuloinen ei kokisi, että kaikki tulot valuu yhteiseen kassaan. Pitkällä aikavälillä juuri näistä asioista voi syntyä hankaavia tilanteita, jotka voisi välttää talousasioihin liittyvien tunteiden sanoittamisella.
Meidän taloudessa suurimmat menot ja maksut jakautuvat kutakuinkin näin: asuntolainen lyhennyksen ja hoitovastikkeen maksamme tasan puoliksi. Aikanaan asuntolainan maksua varten perustettiin yhteinen tili ja sen kautta maksetaan asumismenoja. Kaupassa käy se kuka ehtii, mutta about puoliksi käymme ja aina tietenkin se maksaa, kuka kaupassa sattuu käymään.
Daniel puolestaan maksaa enimmäkseen autoon liittyvät asiat, kuten auton, auton vakuutuksen, auton huollot, auton katsastuksen, pesut tms. Minä sen sijaan olen ottanut koppia lapsiin liittyvistä menoista, kuten vaatekokojen päivityksistä, turvaistuimista, päiväkotimaksuista, uusista toppahaalareista ja kengistä, kaikesta siitä, mitä pienet lapset tarvitsee ja mitä menoja heidän kanssaan on. Vakuutusmaksut maksamme suurin piirtein puoliksi, myös sähkölaskun maksamme yhteiseltä asuntolainan tililtä. Puhelinlaskut meillä molemmilla on omissa nimissä ja siinä suurimmat elämisen menoerät alkaa ollakin.
Minun ja Danielin säästö- ja kulutustottumukset ovat melko samanlaiset, joten siitä syystä raha-asioista on ollut varmaan helppo puhua ja menoeriä jakaa. Kumpikaan ei ole tuhluri tai pihistelijä suhteessa toiseen, vaan ajattelemme säästämisestä ja uuden ostamisesta melko samalla tavalla.
Tykätään molemmat myös puhua ja pohtia raha-asioita, koska se on aiheena inspiroiva. Käydään välillä aiheesta syvällisiäkin keskusteluja, jotka pohjautuu esimerkiksi taloudellisiin arvoihin tai tulevaisuuden taloudellisiin suunnitelmiin. Näitä ovat olleet mm. asumiseen liittyvät asiat; millaista elämää haluamme elää?
Viime aikoina kriittistä keskustelua olemme käyneet muun muassa pääkaupunkiseudun tonttien hinnoista (jotka on suomeksi sanottuna aika poskettomia), mikä liittyy aiheeseen, millaista elämää haluamme elää.
Vaikka saisimme asuntolainaa johonkin asumishankkeeseen X, niin haluammeko tulevaisuudessa asumismenoistamme niin suuria? Sitten elettäisiin jotain haavetta X, mutta meidät pitäisi monta vuotta kiireisenä se iso asuntolaina, jota lyhentäisimme. Mikä on oikeasti meille tärkeää, mihin haluamme panostaa? Tällaisia keskusteluja rahasta käymme, emmekä aina todellakaan ole samaa mieltä ja sellaiset keskustelut voivat olla jopa kaikista hedelmällisimpiä.
Mitä ajatuksia nämä teidän taloudessa herättää? Puhutaanko teillä rahasta? Onko rahasta puhuminen helppoa vai vaikeaa? Miten tulot ja menot jakautuu? Onko raha-asioihin liittynyt epätasa-arvokokemuksia? Tykkäätkö puhua talousasioista? Raha ei todellakaan ole rakkauden vastakohta, vaan ne on kaksi erillistä, joskin elämässä erittäin tärkeää asiaa. 💶💸😊
Iloa tiistaihin!
Hilla
Instagramissa @hillasblog
Vastaa