Parhaimmillaan sosiaalisen median käyttö ja kuluttaminen on inspiroivaa, voimaannuttavaa ja hyvää mieltä lisäävää. Sen kautta voi löytää puolison, ystävän, uusia ideoita, harrastuksen tai kirpputorilöydön. Sen kautta voi saada uuden ajatuksen, vertaistukea, neuvoja, vinkkejä, maailman parhaan kakkureseptin. Sosiaalisessa mediassa voi kysyä, saada vastauksen, viettää aikaa, unelmoida, vaikuttaa, jakaa tietoa. Muodostaa ryhmiä, hoitaa työasioita, jakaa informaatiota, kerätä palautetta, lisätä tietoisuutta. Löytää uuden työpaikan, etsiä työntekijän. Jonkun elämänkin sosiaalinen media on varmasti muuttanut.
Tämän kaiken hyvän rinnalla kuulen nykyään myös paljon puhetta siitä, miten some vie aikaa, siihen on addiktoitunut, sen selaaminen on automaatio, joka haukkaa ison osan päivästä. Some luo pahaa mieltä, kiusaamista, kateutta ja epäaitoa kuvaa elämästä. Some tukahduttaa omat ajatukset ja voi pahimmillaan jättää oman olon tyhjäksi. Se voi aktivoida negatiivisia tunteita ja olla syy siihen, ettei ole läsnäoleva lähimmäisilleen. Turhauttaa, hämmentää ja pahimmillaan vetää mielen maahan.


Nämä molemmat kaksi puolta sosiaalisessa mediassa ja sen kuluttamisessa ovat yhtä totta. Siitä ei pääse yli eikä ympäri.
Sillä on kuitenkin iso merkitys, miten somea käytämme ja millaisia tunteita se meille antaa. Tähän postaukseen mietin muutamia sellaisia asioita ja vinkkejä, joilla sosiaalisen media käyttö pysyy siellä plussan puolella. Juttuja, jotka toimivat ainakin minun kohdalla.

Miten kuluttaa sosiaalista mediaa niin, että se lisää hyvää oloa?

Somen ei tarvitse olla ravintolan buffet-pöytä, jonka jälkeen jää ähky olo

Sinä olet se henkilö, joka määrittelee rajat somen käytöllesi kuin lapselle karkkikaupassa. Kuinka kauan päivässä selailet somea, minkälaisia tilejä seuraat, mikä sisältö on oikeasti merkityksellistä? Voisiko seurattavien määrää vähentää? Kuinka usein ig-feedi ja storyt pitää selata läpi? Jos oman somen käytön määrää haluaa selvittää, voi puhelimeen ladata Moment-appin. Se laskee kaunistelematta kaiken sen ajan, joka sinulla kuluu päivittäin somen parissa sovelluksia käyttäen.

Elä hetkessä, jaa myöhemmin

Instagramin nimi tulee siitä, että kuvia jaetaan instant, siinä hetkessä. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Päivittäisiä kuulumisia on mukava jakaa somen kautta, mutta suosittelen myös välillä tietoisesti tekemään päätöksen, että tästä hetkestä, päivästä tai viikosta en jaa yhtään mitään. Varsinkin siis, jos olet esimerkiksi innokas Snapchatin tai Instagram-storyjen käyttäjä. Olen itse somen sisällöntuottajana huomannut, että sellainen otanpa kuvan tästäkin hetkestä -mindset voi helposti jäädä päälle, jos ei tietoisesti välillä tee siihen selkeää rajaa. En ole pariin päivään jakanut mitään Instagram-storyihin ja maailma on pystyssä edelleen. Hehe! 😉

Vähennä somen käyttöä esimerkiksi viikonloppuisin

Kokonainen päivä, viikonloppu tai viikko ilman sosiaalista mediaa voi tehdä ihmeitä. Mieli maadoittuu ja päähän nousee ihan omia, uusia ideoita ja ajatuksia. Olet hetkissä läsnä.

Laatu korvaa määrän – vähennä seurattavien määrää, jos liika on liikaa

Jos haluaisin pysyä kaikkien sometilien hermoilla, olisi käsilläni tekemätön paikka. Se ei vain ole mahdollista eikä tarpeellista. Itse mietin, mitä haluan saada somesta? Mistä inspiroidun? Mikä luo minulle lisäarvoa? Seuraan vain sellaisia vaikuttajia ja sometilejä, jotka resonoivat minussa hyvää. Jos jonkun sisältö ärsyttää, voi ihan hyvin painaa unfollow. So simple. Instagramissa voi myös painaa mykistä, jolloin kyseisen tilin kuvat eivät enää aktiivisesti nouse uutisvirtaasi.

Ole rehellinen ja kuuntele fiiliksiäsi

Ole rehellinen itsellesi sen suhteen, millaisia tuntemuksia sosiaalinen media saa sinussa aikaan. Jos joka päivä ärsyyntyy tietyn henkilön sisällöstä tai tuntee kateuden pistoksen sisimmässään, on aika lopettaa seuraaminen tai käydä asia itsensä kanssa läpi. Mistä sellaiset tunteet kumpuavat? Onko omassa elämässä jotain mutkalla, jonka läpikäyminen auttaisi huonoon fiilikseen. Te minun seuraajani olette kyllä kultaa ja älyttömän fiksuja tyyppejä, mutta mainitsin tämän asian silti.

Someen jaetut sisällöt ovat aina valintoja – kapea osa kokonaisuudesta

Elämässä tapahtuu kaikkea ja kaikenlaista – meille kaikille. Se, mitä jaamme someen, on aina valinta. Usein jaamme mieluummin positiivisempaa kuin negatiivisempaa. Kaikilla meillä on kuitenkin omat murheemme ja huonot päivämme, se kannattaa pitää mielessä. Kenenkään elämä ei ole vain myötätuulta ja hattaraa, vaikka olisi sellaisen tyylin somessa valinnutkin. Medialukutaito ja tiettyjen realiteettien mielessä pitäminen on äärimmäisen tärkeää.

Toimi somessa kuten toimisit oikeassa elämässäkin kasvotusten

Laita hyvä kiertämään. Kommentoi kaverille jotain kivaa, tsemppaa ystävää, jaa hyvää huonon sijaan. Kriittisen palautteen tai asiakaspalautteen voi somessakin antaa fiksusti ja asiallisesti. Toimi somessa kuten toimisit oikeassa elämässäkin. Toista ihmistä kunnioittaen.

Someähkyn hoitokeino: enemmän elämää, vähemmän somea!

Jos kärsit someähkystä, siihen on helppo hoitokeino. Enemmän elämää, vähemmän somea! Niin sitä on ennekin eletty ilman somea, onnistuu se nykyäänkin.
Kivoja ja hyvinvoivia somehetkiä!
-Hilla