Kerroin jokunen viikko sitten Instagram-stooreissa, että olin vienyt meille pieneksi ja tarpeettomaksi jäänyttä tavaraa ja vaatetta lasten kirpputorille myyntiin. Kannattiko kirpputorilla myyminen? – siihen lupasin palata myöhemmin ja nyt on sen aika. Yksiselitteistä vastausta ei tietenkään ole, mutta päätin listata muutamia omia huomioita, vähän niinkuin plussat ja miinukset. Lopuksi kerron vielä summan, jonka verran jäimme voitolle.
Hyvät vaatteet pääsi kiertoon ja me saimme kaappeihin tilaa
Hyvää ja käypää lastenvaatetta ja -tarviketta voi tottakai viedä kontteihin ja kierrätyskeskuksiin. Tipauttaa sinne ja antaa hyvän kiertoon helpolla. Niin olen minäkin tehnyt, mutta tiedostan myös sen, ettei vaatteet päädy konteista välttämättä käyttöön, vaan osa siirtyy suoraan lumpuksi ja jätteeksi.
Kirpparilla myymisessä kiehtoo se, että vaatteet pääsee oikeasti uudelleen käyttöön, niiden elinkaari pitenee ja joku perheellinen saa hyvän mielen, kun löytää kirpputorilta vaatetta edullisesti lapselleen.
Toinen iso plussa on tietenkin se, että me saimme tilaa kaappeihin. Olin säästänyt esikoisen vauva-ajoilta asti lähes kaiken, koska uskoin siihen, että meille vielä sisarus saapuisi. Pikkusisko onkin saanut suurimman osan (siis lähes kaiken) käytettynä isosiskolta, mutta tämän pian nelisen vuoden jemmaamisen jälkeen halusin päästä eroon tavarasta kerta rytinällä.
Myy vain hyvää, puhdasta ja ehjää tavaraa
Minulla oli kirppispöytä kaksi viikkoa Espoossa lastenkirpputorilla. Näin jälkeenpäin sanoisin, että viikko olisi riittänyt, sillä paras tavara meni heti ensimmäisten parin päivän aikana ja sitten myynti hiipui.
Mielestäni se kertoo siitä, että kirpparilla käy melko laatu-, materiaali- ja merkkitietoista väkeä, jolla on silmää napata joukosta parhaimmat ja sen jälkeen loppu tavara menee kaupaksi hitaammin. Tämä oli ainakin omakohtainen kokemukseni. Kaksi viikkoa voisi olla sopiva myyntiaika, jos tavaraa on paljon, myyntiin on helppo viedä täydennettävää tai jos pöytävuokran jakaa esimerkiksi kaverin kanssa.
Myy vain hyvää, puhdasta ja ehjää tavaraa, jos haluat tavaran vaihtavan omistajaa. Huonokuntoiset vaatteet on järkevämpää viedä sinne vaatekeräykseen. Myös sesonki kannattaa ottaa huomioon! Nyt menee paremmin kaupaksi syksy- ja talvivaatteet, kesäkenkien tarve ei ole suurimmillaan.
Myin meidän tavaraa tosi edullisesti, ihan muutamilla euroilla. Välillä silmiin pistää joidenkin pöytien kovat hinnat. Tärkeintä minulle oli, että tavara pääsi kiertoon ja itse pääsin siitä eroon. Meidän lapsilla ei ole ihmeemmin ”merkkivaatteita”, joten aikalailla peruskamaa oli meidän pöydässä. Siksi ei edes olisi ollut mahdollisuutta sen enempää kikkailla hinnoilla.
Sanonpa vielä senkin, ettei vaatteiden hintoihin voi sitoa mitään tunnearvoja kirppareilla. Jos vauvan ensimmäistä kaunista bodya tai isoäidin kutomaa villahaalaria arvostaa enemmän sydämessä kuin rahassa, niin silloin on parempi jättää sellaiset myymättä. <3
Pöydän siivous ja täydennys kannattaisi
Pöydän siivous ja täydennys kannattaisi, mutta me emme niin tehneet, sillä flunssa yllätti meidän lapset juuri tuolloin ja pysyimme nuhaneniemme kanssa kotona. Myyntipöytämme eli siis kaksi viikkoa omaa elämää ja emme vieneet sinne täydennystä, vaikka jotain olisi varmasti vielä kaapeista löytynyt. Tämänkin takia viikon pöytävuokra olisi ollut parempi. Ja tietenkin – sitä parempi myynti mitä enemmän pöytää on mahdollista täydentää vuokra-ajan aikana.
Isommat lastenvaatteet myi paremmin
Tein myös sellaisen huomion, että isommat lastenvaatteet menivät paremmin kaupaksi kuin ihan pienet vauvanvaatteet. Myynnin seurannasta näin, että joku saattoi ostaa ison kasan vauvan bodyjä kerralla, mutta eniten jäi silti myymättä vauvanvaatteita kahden viikon ajalta. Johtopäätöksenä sanoisin, että vauvanvaatteista kysyntää on vähemmän ja tarjontaa enemmän suhteessa isompien lasten vaatteisiin. Ainakin minun pöydässä.
Lopputili ja myynti
Pöytävuokra kahdelta viikolta oli Espoossa 72 euroa. Myynnistä maksoin 2 % provikan. Kulujen jälkeen voittoa jäi käteen 169 euroa ja sen lisäksi sain lastenvaatekaapit siivottua. Kannattiko kirpputorilla myyminen? Onhan tuo ihan ok tili, mutta on myös otettava huomioon käytetty aika ja autolla ajetut kilometrit.
Kannattiko kirpputorilla myyminen?
Sanoisinko vaikka diplomaattisesti näin, että tällä kertaa myynti kannatti, mutta ihan hetkeen en silti mene uudelleen myymään. Kyllä tässä lapsi- ja yrittäjänarjessa on sen verran vipinää muutenkin, että viimeisen tunnin illasta käytän mielelläni johonkin muuhun kuin kirppatitavaran hinnoitteluun. 😉
Mihin voiton käytimme?
Tuolle summalle löytyi kyllä nopeasti uusi sijoituskohde. Ostimme isosiskolle uuden vuorellisen sadeasun ja loput meni siihen, kun hankimme uuden juniori-turvaistuimen autoon. Pikkusisko siirtyi turvakaukalosta seuraavaan malliin ja isosiskolle hankimme uuden turvaistuimen. Näin siis rahat tuli ja meni, mutta kaiken kaikkiaan jäimme tästä ”lystistä” plussalle. 🙂
Ensi kerralla (siis sitten joskus) kokeilisin ehkäpä lastenkirpparin sijaan sellaista kirpputoria, minne voisi viedä ihan kaikkea. Olisin myös ihan valmis sellaiseen täyden palvelun kirpputoriin, jossa hinnoittelun ja myynnin voisi ulkoistaa kokonaan ja maksaisi sitten vaan isomman provision. Millaisia kirpparikokemuksia teillä on? Saa myös vinkata ratkaisuja, joilla hyvän tavaran saisi fiksusti kiertoon. Sen vielä sanon, että Facebook-kirppareille en lähde ”jonoon” ja ”varaan” juttuihin. Se on mulle jo ihan liikaa, tämäkin melkein oli. 😀
Mukavaa loppuviikkoa toivotellen ja tyhjempiä kaappeja ihaillen,
Hilla
Instagramissa @hillasblog
Oma lajittelupiste keittiöön.
Millainen on toimiva kodinhoitohuone?