Suunnistuksen harrastajia on Suomessa kymmeniä tuhansia ja kuntosuunnistajien määrät kasvavat vuosittain kohisten. Siinä missä juoksu ja polkujuoksu ovat olleet suosittuja lajeja viime vuodet, on myös suunnistus kasvattanut suosiotaan. Venlojen ja Jukolan viestit ovat tulleet tunnetuiksi brändeiksi Suomessa ja maailmalla. Samalla kuntosuunnistusjoukkueita osallistuu vuosittain Jukolan viestiin enenevissä määrin. Aikuisena ei ole myöhäistä perehtyä tähän hienoon urheilulajiin, suunnistukseen. Myös lapsille sekä nuorille suunnistus on mahtava harrastus. Sen voin sanoa ihan omasta kokemuksestanikin.


Oletko kiinnostunut luonnossa liikkumisesta, haasteista, kestävyyurheilusta tai kenties rauhallisesta kuntoilusta metsässä? Haluaisitko siirtyä asfalttiteiltä maastoon tai tutuilta polkujuoksu-urilta kartan kanssa metsän puolelle? Siinä tapauksessa suunnistus on juttusi!

Suunnistuksen aloittaminen

Suunnistus on laji, jossa sekä kunto että taito ja tekniikka ratkaisevat. Suunnistuksen voi silti aloittaa, vaikka viimeisimmät muistot suunnistuksesta ulottuisivat koulun liikuntatunneille tai armeijaan. Monilla nuo muistot ovat aika usein myös jotenkin negatiivisia, harmillisesti. Onneksi tiedän niin monen, joka on innostunut suunnistuksesta aikuisiällä ja todennut lajin olevan jotain aivan muuta kuin armeija tai kouluvuosilta muisti.


Suunnistuksessa kova fyysinen kunto ei ole aloittelijalle tärkein asia: eteneminen metsässä rastilta toiselle tarjoaa upeita elämyksiä myös hitaammin liikkuville. Toisaalta kovakuntoiselle polkujuoksijalle suunnistus tuo uudenlaista haastetta kun lenkillä saa jalkojen lisäksi käyttää myös päätä, samalla pääsee näkemään maastoa eri tavalla. Suunnistamaan voi todellakin oppia aikuisiällä.

Suunnistuksen voi aloittaa helpoiten kuntorasteilta, suunnistuskouluista, kiintorasteja kiertäen tai ottamalla suoraan yhteyttä seuroihin, joilla usein on omaa valmennusta nuoremmille ja vanhemmille.

Kuntorasteja järjestetään joka puolella Suomea. Toisinaan niitä sanotaan myös iltarasteiksi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla löytyy kevät- kesä- ja syksyaikaan lähes joka päivä jonkun seuran järjestämät kuntorastit. Kuntorasteilla karttamaksu on yleensä muutaman euron ja valinnanvaraa löytyy ratojen suhteen. Tarjolla on useimmiten aloittelijoille ja lapsille tarkoitettu helppo rata sekä erilaisia ratoja pituuksien mukaan, esimerkiksi 3 km, 5 km ja 7 km. Joskus ratoja voi valita pituuden lisäksi myös haasteellisuuden mukaan: ”helppo 5 km” ja ”vaikea 5 km” rata. Netistä löytyy kuntorastikalentereita ja seurojen nettisivuilta myös tiedot ja ajo-ohjeet kuntorasteille. Suunnistusliiton sivuilta löytyvää kuntorastikalenteria kannattaa käyttää sopivien iltarastien löytämiseen. Uudenmaan alueella Suunnistava Uusimaa -sivusto tarjoaa hyvää infoa suunnistukseen ja kuntorasteihin liittyen.

Suunnistuskoulut ovat oiva tapa päästä mukaan toimintaan ja saada neuvoa metsässä liikkumiseen ja kartanlukuun. Monet seurat järjestävät suunnistuskouluja lapsille ja aikuisille kevään aikana, jolloin pääset myöhemmin kesällä ja syksyllä nauttimaan karttuneesta suunnistustaidosta kunnolla metsän siimeksessä. Suunnistuskouluista löydät parhaiten infoa suoraan suunnistusseurojen nettisivuilta, esimerkiksi Helsingin suunnistajat, Tampereen Pyrintö tai Lahden suunnistajat. Monet suositut aikuisten ja lasten suunnistuskoulut pyörähtävät käyntiin huhtikuussa, joten nyt vain ilmoittautumaan rohkeasti mukaan.

Kiintorastit ovat metsässä kiinteitä rastipisteitä, joita voi kiertää itselle sopivana ajankohtana milloin vain, kunhan sinulla on kartta alueesta. Suurin osa seuroista ylläpitää kiintorasteja. Kiintorastikarttoja on usein myynnissä esimerkiksi paikkakunnan liikuntatoimessa, kunnan palvelupisteessä, urheiluopistoilla tai paikallisen urheiluseuran kautta voit tiedustella paikkakunnan kiintorastitilannetta. Lisätietoa kiintorasteista tämän linkin takaa.

MOBO on suunnistusta mobiilikartalla, jonka saat ladattua älypuhelimeesi. Rastit ovat kiintorastien tapaan pysyvästi maastossa ja kierrettävissä milloin vain. Lataa ilmainen MOBO-sovellus puhelimeesi ja lähde suunnistamaan – todella nykyaikainen ja helppo tapa päästä lajin pariin. Valitse kartan nimi ja odota kunnes kartta on latautunut puhelimeesi. Käytä sovelluksen kompassia ja karttaa löytääksesi rastit. Voit kiertää rastit haluamassasi järjestyksessä ja käydä niin monella rastilla kuin haluat. MOBO-ratoja on Suomessa jo yli 110.

Suunnistusseuraan voi liittyä kuka vaan ilman sen suurempaa aiempaa kokemusta lajin parista. Liittymällä suunnistusseuraan pääset mukaan seuran harjoitustoimintaan, valmennukseen, avoimiin treeneihin, kilpailutoimintaan tai kilpailujen järjestämiseen. Seurojen sivuilta löydät lisätietoja ja aina voi ottaa yhteyttä seurojen suunnistusjaostoon, he neuvovat mielellään uusia harrastajia lajin pariin.

Suunnistuskilpailut Seuran jäsenenä voit osallistua kansallisiin suunnistuskilpailuihin, joita on eri puolilla Suomea vuosittain satoja. Monissa kilpailuissa on tarjolla myös kuntosarjat, joihin ei edellytetä lisenssiä. Venlojen ja Jukolan viestiin voi ilmoittautua ilman lisenssiä.

Jukolan viesti
Fin5-suunnistusviikko
Kainuun Rastiviikko

Suunnistaja-lehti on erinomaista luettavaa aloittelevallekin suunnistajalle. Suunnistaja-lehti motivoi treenaamaan, sisältää paljon hyödyllistä tietoa suunnistustekniikasta sekä tietenkin kertoo kaiken oleellisen suunnistuksesta niin kunto- kuin huippu-urheilutasolla. Lehti ilmestyy yhdeksän kertaa vuodessa. Paperilehden lisäksi lehti on luettavissa sovelluksen kautta mobiililaitteessa. Näytenumeron voit pyytää luettavaksi: suunnistaja-lehti(a)suunnistusliitto.fi

Itse treenaan parhaillaan bloggaajien Jukola-joukkueen kanssa kohti kesän 2017 Joensuu-Jukolaa. Yhteistreenejä meillä on ollut tähän mennessä kolme kertaa. Eilen olimme yösuunnistamassa Kisakallion urheiluopiston metsissä. Tulen tämän kevään aikana ainakin parin viikoin välein bloggaamaan jotain suunnistukseen liittyvää: varusteista, suunnistustekniikasta, kartan lukemisesta ja suuntaamisesta, suunnistussanastosta, karttamerkeistä sekä tietenkin lähempänä Jukolaa myös jotain Jukolan viestistä ja naisten Venlojen viestistä.

Tervetuloa mahtavan ja mielenkiintoisen lajin pariin!

Onko sinulla jotain mielessä, mitä haluaisit tietää suunnistuksesta? Vastailen kysymyksiinne 20 vuoden suunnistuskokemuksella, nuoruusvuosien kilpasuunnistuskokemuksella sekä nykyisin kuntosuunnistajana. 🙂 Ja jos en tiedä, niin voin vaikka kysyä oman seurani Paimion Rastin huippusuunnistajilta.

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

Yösuunnistuskuvat Jesse Väänänen, päiväkuvat Elina Hovinen.

#evokegoesjukola #salomonrunning #suuntosuomi #petzl #suunnistus