Voimme omilla elintavoillamme, ajatuksilla, rutiineilla ja valinnoillamme vaikuttaa energiatasoomme. Voimme tehdä itsellemme hallaa ja laskea vireyttämme esimerkiksi nukkumalla huonosti, liikkumalla liikaa tai liian vähän, syömällä huonosti tai tekemällä liikaa töitä. Voimme nostaa energiatasoamme lisäämällä päiviin hyviä valintoja, ulkoilua, laadukasta unta, terveellistä ravintoa, ystävien näkemistä ja positiivista asennetta.
Näin vauvavuoden aikana olen kiinnittänyt enemmän huomiota omaan energiatasooni ja mikä siihen vaikuttaa. Olen huomannut, että unella on todella suuri merkitys vireystilaan, mutta siihen vaikuttavat muutkin asiat. Esimerkiksi tämän päivän ulkoiluretki Mässkärin majakkasaareen antoi minulle paljon uutta energiaa, voimaa ensi viikkoon, vapautti hyvänolon hormoneja kehooni ja piristi mieltäni. Kymmenen kilometrin kovatahtinen juoksulenkki ei välttämättä olisi antanut samaa olotilaa, vaikka hyvää sekin olisi varmasti tehnyt. Eilen oli juoksupäivä, tänään pelkkä kolmen tunnin ulkoilu riitti oikein hyvin.
Olen siis oppinut kuuntelemaan omaa kehoani. Mitä se milloinkin tarvitsee. Olenko väsynyt? Mikä minua piristää? Tai milloin liian painavien silmäluomien kanssa on parempi jäädä viltin alle sohvalle nukkumaan treenin sijaan. Kun osaa kuunnella omaa olotilaa, osaa myös paremmin tehdä oikeita valintoja, jotka johtavat hyvään energiatasoon.
Liikunnan lisäksi ruokavaliolla on paljon tekemistä energiatasojemme kanssa. Makeat herkut ovat maistuneet minulle viime kuukausina, mutta samalla olen yrittänyt pikku hiljaa vaihtaa niitä terveellisempiin herkkuihin. Smoothieisiin, pähkinöihin, hedelmiin tai pieniin välipaloihin. Väsynyt äiti tai toimistotyöläinen herkästi tarttuu kahvipullaan, mutta pitkällä aikavälillä ravintorikas smoothie nostaisi energiatasoja paremmin kuin hetken pullapiikki.
Olen ruokailussa kaikkiruokainen, syön karkkia, herkkuja ja muutakin epäterveellisempää silloin tällöin, mutta tiedostan hyvin millä ruuilla on suotuisin vaikutus energiatasoihini. Siksi mieluummin yritän valita laadukkaampia vaihtoehtoja ja jättää herkuttelun vaikkapa viikonlopulle. Kultainen keskitie toimii itselläni parhaiten.
Hyvän energiatason perusta on myös sosiaalinen elämä. Viime aikoihin peilaten, oli ihanaa viettää ensimmäiset viikot ja kuukaudet vauvan kanssa kotona, mutta nyt saan paljon energiaa ja piristystä päiviini näkemällä ystäviä, mammakavereita, sukulaisia ja sisaruksia. Vireystilaa voi siis nostattaa naurulla ja yhdessä jaetuilla ajatuksilla.
Hyvä olo, hyvä energiataso ja hyvinvointi ei siis todellakaan ole minun mielestä tehty porkkanoista, kovista treeneistä ja suorittamisesta, pelkästään. Hyvän olon perusta kulminoituu oman kehon kuunteluun ja tekemällä omat valinnat omien – sen hetken -voimavarojen mukaan. Elämässä tulee vastaan kiireisempiä, rennompia, kuormittavampia ja helpompia aikoja. Kuulostele niiden aikana oloasi ja tee valintoja sen mukaan. Mitä tarvitset tänään, että olosi on huomenna energisempi? Tarvitsetko villasukat ja suklaata tai hikitreenin ja vihersalaatin vai jotain siltä väliltä?
Tänään me keräsimme jäällä auringonsäteitä, latasimme akkuja ja juttelimme niitä näitä porukalla. Teki muuten hyvää. Nyt sauna lämpiää, sinne seuraavaksi.
Mikä nostaa sinun energiatasoja parhaiten?
-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog