Kaupallisessa yhteistyössä Apetinan ja Indieplacen kanssa.

Kasvikset kuuluvat kesään ja ovat kesällä parhaimmillaan. Kesään ja kasviksiin liittyy monenlaisia muistoja jo lapsuudesta asti. Pienestä pitäen olen jaksanut ihmetellä kaikkia niitä herkkuja, joita kesä pelloilla ja kasvimailla meidän ruokapöytiin kasvattaa. Siihen tarvitaan lämpöä, valoa ja sopivasti kesäsateita – niitä Suomen kesä parhaillaan meille tarjoilee.

Mummolan pihalla kasvoi jättikokoisia raparpereja. Ne olivat pienenä minua isompia, ainakin tuntui siltä. Raparperin lehden sai laittaa päähän hatuksi. Mummo pyöräytti raparperisesongin aikaan lähes päivittäin piirakan tai kiisselin. Hän kutsui raparperikiisseliä hepeliksi, ja hepeliä se on meille edelleen.

Muistan metsäretket mummon kanssa mökillä, kun löysimme aina kanttarelleja. Näin aikuisena olen jälkeenpäin ajatellut, että olipa mummo taitava sienestäjä tai toisin sanoen – hän tiesi parhaat apajat. Onko mummon kanttarellikastikkeen ja tuoreiden perunoiden liittoa voittanutta? Sanoisin, että ei. Siinä maistuu kesä parhaimmillaan. Ehkä osin tuon kesämuiston ansiosta sienistä tuli minulle herkkua jo lapsena.


Omalta pihalta ruokaa lautaselle

Lapsuuteni asuimme omakotitalossa asuntoalueella. Isoa peltomaista kasvimaata meillä ei ollut, mutta sellainen pieni kasvimaa kuitenkin. Muistan hakeneeni sieltä salaatin lehdet, tuoksuvia yrttejä ja sipulin varsia kesäruokien seuraksi. Jotain pientä, mutta jotain niin hyvää ja itse aikaan saatua.

Hellepäivinä kastelimme kasveja letkulla tai kanniskelin painavia kastelukannuja kasvimaan laidalle. Herkuista pidettiin huolta ja tuntui upealta, kun omalta pihalta löytyi jotain lautaselle.

Tänä päivänä tunnen tuota samaa iloa, kun omalta pihalta kerään omien lasteni kanssa vihreää lautaselle. Ajattelen, että tässä luodaan niitä samoja kesämuistoja, joita olen itse saanut kokea. Välillä olemme ihan villinä vihanneksiin.

Ruokaan tutustuminen, ruoan arvostaminen ja erilaisiin makuihin tottuminen lähtee jo lapsuudesta. Miltä kesävihannekset voivat tuntua, tuoksua ja maistua?


Kesäruokaan liittyy valtavasti muistoja

Kesän ensimmäiset mansikat maistuvat makeilta kuin karkit. Lautaselle löytyy sateenkaaren värit torien kojuista, jotka notkuvat täynnä herkkuja. Ruokakesä on herneenpalkojen poksuttelua, omalta maalta kerättyjä aarteita, sipulinipun tuoksua ja uusia perunoita, joiden päälle lisätään nokare voita ja tuoretta tilliä. Lähes haistan tuon tuoksun nenässäni tätä kirjoittaessani. Kesäruokaan liittyy valtavasti muistoja, vaikkei niitä tulisi edes ajatelleeksi.


On silti jotain, mistä minäkään en lapsena pitänyt, mutta joihin olen sittemmin aikuisena tykästynyt. Näitä olivat muun muassa lehtikaali, pinaatti, retiisit ja pavut. Lehtikaali tuntui puisevalta, pinaattikeittoa en voinut sietää, retiisit oli kitkeriä ja pavut – kuka sellaiset oli keksinyt… Toisaalta hassua; nykyisin noita lapsuuden inhokkejani löytyy oman pihan viljelylaatikoista ja oikein ylpeydellä kannan niitä meidän perheen keittiöön.



Käännä upeat maut täysille

Apetina haastaa tänä kesänä tutustumaan kasviksiin, jotka eivät välttämättä ole niin tuttuja ja tykätyimpien joukossa. Monet kasvisruoat nousevat aivan uudelle tasolle muutamalla helpolla niksillä, kuten hyvällä maustamisella, juustoilla ja oikeilla makujen yhdistelmillä.

Juuri nyt on täydellinen aika ahmia kaikki mehukkaat kausivihannekset ja herkulliset kasvisruoat. Käännä upeat maut täysille ja hyökkää keittiöön paloittelemaan vihannekset anteeksi pyytelemättä. Niin minäkin aion tehdä ja olla ihan villinä vihanneksiin!

Nämä kesäisen kasvispiirakan ja raikkaan satokauden salaatin valmistusohjeet olen suunnitellut kaupallisessa yhteistyössä Apetinan kanssa. Ruoat on helppo pakata mukaankin ja syödä vaikka puistossa piknikillä, merenrannan kallioilla tai vaikka mökin laiturilla. Kasvispiirakan pohjan voi tehdä jääkaappiin odottamaan jo edellisenä iltana. Kun pohja on valmiina odottamassa, on tämä piirakka lähes pikaruokaa. Siten ehtii maksimoida ajan siellä laiturin nokassa.

Kesäinen kasvispiirakka

POHJA:

100 g kylmää voita
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl seesaminsiemeniä
1/2 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
3 rkl kylmää vettä

TÄYTE:

muutama tuoreen sipulin varsi
2 rkl öljyä paistamiseen
1 litraa pinaatin lehtiä
1 litra lehtikaalin lehtiä (yhteensä paistettuna noin 5 dl täytettä, lehdet menee kokoon)
1 kananmuna
150 g Apetina Classic-kuutioita
1 tl kuivattua oreganoa (käy myös tuoreena)
tuoretta basilikaa kourallinen
1/4 mustapippuria
1 dl maitoa
1 dl kermaa

  1. Paloittele voi kuutioiksi. Lisää kaurahiutaleet, seesaminsiemenet, suola ja vehnäjauhot mukaan. Nypi murumaiseksi taikinaksi. Lisää vesi ja sekoita taikina palloksi.
  2. Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja vähän myös reunoille. (vuoan halkaisija noin 24 cm) Töki pohjaan haarukalla muutamia reikiä ja nosta pohja jääkaappiin odottamaan täytettä. (voi odottaa 30 min tai vaikka yön yli)
  3. Laita pilkotut kasvikset öliiviöljyn kanssa pannulle ja paista miedolla lämmöllä noin 10 min, kunnes kasvikset menee kokoon ja vesi haihtuu. Mausta ja lisää pohjan päälle Apetina-juuston kanssa.
  4. Sekoita muna, maito ja kerma kulhossa ja lisää piirakan päälle. Paista uunissa noin 30 minuuttia 180-190 asteessa, kunnes piirakka on päältä kauniin ruskea ja täyte kypsynyt.
  5. Piirakka tarjoillaan raikkaan satokauden salaatin kanssa, jonka ohje alla.


Satokauden salaatti

vihreää salaattia
kurkkua
pikkutomaattia
retiisejä
paketillinen (100 g) Apetina Snack -juustoa öljyssä (monia eri makuja, valitse mieleinen)
pannulla ruskistettuja pinjansiemeniä
tuoreita basilikan lehtiä

ARVONTA

Jätä tähän postaukseen kommentti sinun kesäisestä kasvismuistosta tai lempi kasvisherkusta, niin olet mukana 100€ K-ryhmän lahjakorttiarvonnassa.
Muista täyttää sähköpostiosoitteesi sille tarkoitettuun kenttään, jotta saadaan voiton kohdalle osuessa sinuun yhteys. (maili ei näy muille) (Postauksen säännöt löydät täältä)

Arvonta päättyy 30.6 klo 00.00

#ahmikasviksia #apetina

Kesäisen herkullisia makuja Sinun ruokapöytääsi toivottaen!
-Hilla
Instagramissa @hillasblog